Kimlik Yenileme, Değiştirme ve Yeni Kimlik Başvuru İşlemleri. İl veya İlçe Nüfus Müdürlüklerinden yeni tip T.C Kimlik Kartı çıkarmak için yapacağınız başvuru ve sonrası işlemleriniz nelerdir. Aşağıda Kimlik Kartı başvuru işlemlerinizin aşamalarını bulabilirsiniz.
Mevcut yeni tip TC Kimlik Kartımızı çeşitli nedenlerden dolayı yenileyebiliriz. Bunların en başında kimlik belgesinin yıpranması nedeniyle yapılan değişiklikler gelmektedir. Yine kimlik kartının kaybedilmesi yeni kimlik belgesi almak için önemli bir nedendir.
Yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kartın iptali yapılmalı ya da yeniden kimlik kartı müracaatında bulunulmalıdır.
Yeniden (değiştirme, kayıp) kimlik kartı başvurusunda merkezi veri tabanındaki fotoğrafın son altı ay içerisinde yapılmış bir başvuruya ait olmaması halinde, ilgiliden son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf istenir ve biyometrik doğrulaması yapılarak kimlik kartı başvurusu alınır.
Doğrulama yapılamaması ve kişinin kimliğinde tereddüde düşülmesi halinde kimliğin tespiti için ilk defa kimlik kartı süreçlerindeki usul ve esaslara göre işlem yapılır.
-
- https://randevu.nvi.gov.tr internet sitesinden veya Alo 199 çağrı merkezi aracılığıyla randevu alınarak ya da randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine kimlik kartı talebinde biyometrik verisi ve imzası alınacak on beş yaşının tamamlamış herkesin şahsen başvurması esastır.
- İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılır.
- On beş yaşının tamamlamış kişilerin kimlik kartı müracaatlarında kimliğini kanıtlayan fotoğraflı pasaport, okulunca verilmiş kimlik belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı veya ÖSYM tarafından verilmiş sınava giriş belgesi, fotoğraflı bir belge ibraz edilememesi durumunda, anne veya baba, ergin çocuk, ergin kardeş veya vasinin beyanı yeterli sayılacaktır.
- On beş yaşının tamamlamış kişilerin fotoğraflı kimlik belgesi ibraz edememesi ya da anne, baba, ergin çocuk, ergin kardeş veya vasinin bulunmaması durumunda ise mülki idare amirinin emri ile kolluk kuvvetlerine soruşturma yaptırılır.
- Soruşturmanın olumlu sonuçlanması hâlinde kimlik kartı başvurusu alınacaktır. Soruşturmanın olumlu sonuçlanmaması yada elde edilen bilgi ve bulguların yeterli görülmemesi, kişinin iddia ettiği kaydın sahibi olduğu hususunda tereddüde düşülmesi hâlinde; varsa anne veya babasından, anne veya babasının ölmüş olması hâlinde ise varsa kardeşlerinden, tıbbi rapora dayalı Türk mahkemelerinden alınmış anne-babası/kardeşleri olduğuna dair tespit kararı ibraz edilmedikçe kimlik kartı başvurusu alınmayacaktır.
Fotoğraf:
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartında kullanılacak fotoğrafın kişinin son halini göstermesi bakımından son altı ay içinde çekilmiş ve biyometrik olması gereklidir. Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan ve biyometrik olmayan fotoğraflar kabul edilmez.
On beş yaşının tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz.(Visited 1.934 times, 1 visits today)