Yabancı Kimlik No İşlemleri Sıkça Sorulan Sorular
1- Yabancılara kimlik numarası veriliyor mu? Veriliyorsa nereye başvurmam gerekir?
1.a- Çalışma izni vermeye veya aynı zamanda ikamet izni yerine geçen “Çalışma İzni Muafiyet Teyit Belgesi” düzenlemeye yetkili kurumlardan; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Ekonomi Bakanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığına, YÖK Başkanlığına, müracaat eden yabancıların kayıtlarının bu kurumlar tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda gönderilmesi halinde yabancılara mahsus kimlik numarası almaları mümkündür.
1.b- Türkiye’de “Vatansız Kişi Kimlik Belgesi” alanlar ve herhangi bir amaçla “en az doksan gün süreli ikamet izni” verilenler, “tutuklu veya hükümlü olarak cezaevlerinde ya da idari gözetim altında geri gönderme merkezlerinde bulunan yabancılar”, “Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi” düzenlenen yabancılar, “geçici koruma” statüsünde bulunan yabancılar ve “Türkiye’de yasal olarak bulunan yabancılar” Göç İdaresi İl Müdürlüklerine başvurmaları ve kayıtlarının Genel Müdürlüğe elektronik ortamda gönderilmesi durumunda yabancılara mahsus kimlik numarası verilir.
1.c- İkamet şartına tabi olmayan “KKTC vatandaşları” nın bulundukları yer nüfus müdürlüğüne başvurmakla yabancılara mahsus kimlik numarası almaları mümkündür.
2- Yabancı kimlik numaramı nereden ve nasıl öğrenebilirim?
Yabancı uyruklu şahısların;
2.a- Yabancı Kimlik No Doğrulama,
2.b- Doğum Yılı ve İkamet İzin/Tezkere No-Çalışma izin No İle Yabancı kimlik No Sorgulama,
2.c- Kişi Bilgileri İle Yabancı kimlik No Sorgulama, hizmetlerini https://tckimlik.nvi.gov.tr/Modul/YabanciKimlikNoSorgula internet adresinden yapmaları mümkündür.
3- İnternet sayfanızdan Yabancı Kimlik No Sorgulama kısmından tüm bilgilerimi doğru girmeme rağmen yabancı kimlik numaramı öğrenemedim ne yapmalıyım?
İkamet/Çalışma İzni ya da yabancılara mahsus kimlik numarası alabilmek için müracaat edilen kuruma başvurulması gereklidir.
4- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına yabancılara mahsus kimlik numarası veriliyor mu?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına, talep etmeleri halinde yabancı kimlik numarası verilir. İlgililer bu yöndeki başvurularını nüfus müdürlüklerine yapabilirler.
5- Yabancı uyruklu vatandaşların kimlik bilgilerinde (ad, soyad, doğum tarihi v.b.) bir yanlışlık varsa nasıl düzeltilebilir?
İkamet veya Çalışma İzin Belgesi almak amacıyla ilgili kurumlara başvuran yabancılar kayıtlarındaki düzeltme ve kaydın kapatılmasına dair taleplerini yine bu kurumlara yaparlar. Anılan kurumlarca kayıt düzeltmeye veya kapatmaya esas talepler güncelleme veya kapatma formatında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne intikal ettirilir.
İkamet şartına tabi olmayan KKTC vatandaşları ise kayıtlarındaki düzeltme taleplerini kaydı yapan nüfus müdürlüklerine, kaydın açılması, kapatılması ve kimlik numarası iptaline dair talepleri ile önceki kaydı emniyet kaynaklı ise bu kayda dair güncelleme, açma, kapama işlemlerini Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğüne intikal ettirirler.