Eşi Ölen ve Eşinden Boşanmış Kadınların Nüfus Bilgilerini Değiştirme İşlemleri. Bilindiği üzere Türk Medeni Kanunu’na göre kadınların evlendikten sonra nüfus kayıt bilgilerinde bazı değişiklikler yaşanmaktadır. Bunların en başında Kimlik Kartı bilgilerindeki bekar hanesi evli olarak düzeltilmekte ve evlendiği eşinin soyadını almaktadır.
Kadınların evliliği boşanma nedeniyle veya eşinin ölmesi sebebiyle sona erdiğinde istemeleri halinde nüfus kayıt bilgilerini evlenmeden önceki bekarlık dönemine ait bilgilere döndürmeleri mümkün olmaktadır.
Eşi ölen kadın nüfus kayıt bilgilerini bekarlık dönemine nasıl döndürebilir?
Eşi Ölen Kadının Bekarlık Hanesindeki Kaydına Dönmesi Talebi e-Devlet şifresiyle https://www.turkiye.gov.tr/nvi-dul-kadinlarin-bekarlik-hanesini-canlandirma-basvurusu adresinden yapılabilmektedir.
Eşi Ölen Kadının Bekarlık Hanesindeki Kaydına Dönmesi Talebi İçin Tıklayınız
Kadınlar Soyadlarını Nasıl Değiştirebilir?
Evli / Dul veya Boşanmış Kadınların Soyadı Değişikliği Başvurusunu e-Devlet şifresiyle https://www.turkiye.gov.tr/nvi-evli-veya-bosanmis-kadinlarin-soyadi-degisikligi-basvurusu
adresinden başvuruda bulunarak Soyadı değişikliği yapabilirler.
Evli / Dul veya Boşanmış Kadınların Soyadı Değişikliği Başvurusu
- Dul Kadınların Bekarlık Hanesine Geri Dönme Başvurusu
- Evli / Dul veya Boşanmış Kadınların Soyadı Değişikliği Başvurusu
işlemlerinizi size en yakın nüfus müdürlüğüne müracaat ederek yapabilirsiniz. Aşağıda ilgili maddesi verilen “Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” ile kadınlara tanınan haklardan faydalanabilirsiniz.
Boşanan kadının soyadı ve döneceği hane
MADDE 59 – (1) Boşanan kadının koca hanesindeki kaydı kapatılıp önceki soyadı verilerek, bu evlenmeden önce kayıtlı bulunduğu hanedeki nüfus kaydı açılır.
(2) Dul olarak evlenen kadının boşanması durumunda, bekârlık soyadını taşımasına mahkemece izin verilmiş ise kadın bekârlık soyadını alarak bekârlık hanesindeki nüfus kaydı açılır.
(3) Hâkim, boşanan kadının kocasının soyadını taşımasına izin vermiş ise kadın bu evlenmeden önce kayıtlı bulunduğu haneye, taşımasına izin verilen koca soyadı ile döner ve buradaki nüfus kaydı açılır.
(4) Kocası ile birlikte Türk vatandaşlığına alınan ya da Türk vatandaşı ile evlenmesi nedeniyle Türk vatandaşlığını kazanıp kocasının kütüğüne kocasının soyadı ile tescil edilen kadın boşandığı takdirde; bulunduğu yere ait aile kütüğünün son aile sıra numarasından sonra yeni bir aile sıra numarası altında, boşanma kararında belirtilen soyadıyla, boşanma kararında soyadı belirtilmemiş ya da boşanma kararı yabancı yetkili mahkemelerce verilmiş ve Türkiye’de tanınmış veya tenfiz kararına bağlanmış ise evlenmeden önceki soyadı ile tescil edilir. Ancak evlenmeden önceki soyadının tespit edilememesi ve boşanan kadının başvurusu sağlanamadığı takdirde, beşinci fıkrada belirtildiği şekilde işlem yapılır.
(5) Nüfus kütüklerinde soyadı bulunmayanlara bulunduğu yer mülkî idare amirince soyadı verilir.